Ben je een zzp-er, dan kan het best lastig zijn om een geschikte zakelijke auto te kiezen. De keuze en verschillende mogelijkheden zijn groot, waardoor de kans bestaat dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel helpen we je graag met het verschaffen van duidelijkheid, zodat het een stuk makkelijker voor je wordt om de juiste keuze(s) te maken.
Je privéauto voor zakelijke doeleinden inzetten
Bezit je voor privégebruik al een auto en ben je daar tevreden over, dan zou je kunnen overwegen om je wagen ook voor zakelijke doeleinden te gaan benutten. Deze oplossing kan echter wel nadelige gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Rijd je met het voertuig namelijk meer dan 500 privékilometers, dan komt er een bijtelling op je totaalinkomen om de hoek kijken Hoe hoog die bijtelling is hangt af van het soort auto en het bouwjaar. De bijtelling kan daardoor variëren van 4 tot 22 procent van de cataloguswaarde van de zakenauto of 35 procent van de waarde van het voertuig in het economische verkeer. Kies je ervoor om je private auto ook voor zakelijke doeleinden in te zetten, dan profiteer je sowieso van een btw-aftrek van 0,19 cent per gereden kilometer.
Een gunstigere bijtelling voor youngtimers
Menig zzp-er geeft de voorkeur aan een zogenoemde youngtimer als er een zakelijke auto gekocht moet worden. Youngtimers zijn auto’s die niet ouder zijn dan 15 jaar. Met het oog op de belastingtechnische bijtelling komen dit soort wagens extra positief uit de bus. Hierdoor wordt zakelijk rijden aangenaam voordelig. Bijkomend voordeel van het rijden in een zakelijke youngtimer is namelijk dat je van de belastingdienst alle kosten voor brandstofgebruik en eventuele reparaties van de winst van je onderneming af mag trekken. Kortom, bewust kiezen voor rijden in een youngtimer verlaagt je jaarlijkse belastingdruk.
Kiezen voor leasen
Het leasen van een zakenauto is in ons land steeds populairder geworden. Daar zijn meerdere redenen voor. Een belangrijke reden is dat je je als (zakelijke) leaserijder nergens zorgen over hoeft te maken. De kosten voor de apk, de verzekering, de wegenbelasting en eventuele reparaties zijn in de maandelijkse leasevergoeding ingecalculeerd en de leasemaatschappij zorgt ervoor dat al die zaken netjes voor je worden afgehandeld. Bijkomend voordeel van leasen is dat je – afhankelijk van je leasecontract – vrijwel altijd in de nieuwste types auto rijdt en daardoor profiteert van de meest recente innovaties op dat gebied. Omdat de kosten voor zakelijk rijden in een leaseauto elke maand precies hetzelfde zijn, weet je als ondernemer ook meteen duidelijk waar je tijdens de leaseperiode aan toe bent. Je hoeft dus geen rekening te houden met plotseling opdoemende hoge kostenposten voor eventuele reparaties, zodat er budget binnen je bedrijf beschikbaar blijft voor allerlei andere zakelijke activiteiten.