Een nieuw onderdeel voor je auto koop je niet zomaar. Er zijn ontzettend veel verschillende onderdelen in omloop en je wil er natuurlijk zeker van zijn dat je geen verkeerde keuze maakt. Dankzij de volgende tips wordt het uitkiezen van nieuwe auto-onderdelen echter een eenvoudige taak en ben je zeker dat je het juiste product uitpikt.

Ken je wagen

Eerst en vooral moet je je wagen goed kennen. Zoek het merk, het model, het bouwjaar en het serienummer van de wagen op. De meeste onderdelen worden via een zoeksysteem besteld en je wint ontzettend veel tijd als je deze informatie bij de hand hebt. Al deze gegevens vind je in de handleiding van je auto terug. Met het kentekennummer kan je ook online heel wat details over je wagen opzoeken. Het is trouwens een goed idee om een al deze details te noteren en in je wagen te bewaren, zodat je op eventuele noodgevallen voorbereid bent.

Zoek het VIN-nummer en de PR-code op

Verder heb je ook het PR-nummer en het VIN-nummer van de wagen nodig. Deze nummers kan je vergelijken met een geheime code. Met deze cijfers en letters kan je namelijk alles over een wagen te weten komen, van de kleur tot het bouwjaar en het model. Het VIN-nummer bestaat uit 17 tekens die je vaak op het dashboard terugvindt. Het PR-nummer is een productiecode waar veel fabrikanten gebruik van maken. Deze code wordt vaak op een sticker in het onderhoudsboekje of op de behuizing van een band vermeld.

Beschik je over een speciale editie?

Het kan zijn dat je over een speciale editie beschikt. Sommige modellen zien er namelijk gelijkaardig uit, maar zijn met extra opties geleverd. Zo kan het zijn dat jouw wagen over meer vermogen, een betere wegligging of een aangepast remsysteem beschikt. Dit betekent dat bepaalde onderdelen aan deze extra’s zijn aangepast en dat je hier dan ook zeker rekening mee moet houden. Het is daarom een goed idee om je oorspronkelijke dealer te contacteren. Hij kent de verschillende onderdelen van je wagen erg goed en weet waar hij de vervangstukken kan verkrijgen.

Kopieer het nummer van voorgaande aankopen

Ten slotte kan je kijken naar de onderdelen die je in het verleden al eens aangekocht hebt. Lucht- en oliefilters moet je bijvoorbeeld vaak vervangen en het is dan ook slim om het nummer van dit onderdeel te bewaren. Je kan de doos bijhouden, een foto van het label maken, de factuur bewaren of het nummer simpelweg opschrijven. Op deze manier verlies je geen tijd en kan je de bestelling meteen doorgeven. Bovendien ben je zo ook zeker dat het artikel in jouw wagen past en dat het product van een uitstekende kwaliteit is.