Het spreekt eigenlijk voor zich. Wie zuinig met z’n auto omspringt beleeft er langer plezier aan en wordt minder vaak met mankementen geconfronteerd. In dit artikel tref je een reeks tips aan, die eraan bijdragen dat je met je auto zo min mogelijk voor reparaties in de garage terechtkomt.

Kies voor de fiets of de benenwagen bij extreem korte afstanden

Gebruik je je auto regelmatig om bijvoorbeeld een winkel of snackbar twee straten verderop te bezoeken? Dan levert dat flink wat onnodige slijtage aan de motor van je wagen op. De motor heeft namelijk zo’n vijf minuten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Doordat de motor tijdens extreem korte ritten niet goed op temperatuur komt, is de mate aan slijtage extra groot. Het betere alternatief is in dat geval om de fiets te pakken of te gaan lopen.

Geef af en toe flink gas

Natuurlijk adviseren we je niet om onnodig hard te gaan rijden, maar af en toe flink wat toeren draaien door het gaspedaal wat dieper in te drukken is zeker niet verkeerd. Op die manier voorkom je namelijk dat het roetfilter van je wagen verstopt raakt. Zorg er wel voor dat de motor al goed warm is op het moment dat je extra gas geeft.

Voet van de koppeling

Heel veel mensen houden tijdens het rijden constant (onbewust) hun voet op de koppeling. En op het moment dat ze voor een verkeerslicht staan te wachten drukken ze de koppeling alvast in voor het moment dat het licht op groen springt. In beide gevallen is dat helemaal niet nodig. Sterker nog, dit gedrag zorgt ervoor dat de koppeling veel sneller slijt.

Tank tijdig

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je tijdens het rijden plotseling ontdekt dat je brandstoftank bijna leeg is. Incidenteel is dat geen probleem, maar als je er bewust voor kiest om telkens pas een tankstation te bezoeken als er een waarschuwingslampje op het dashboard begint te branden, dan loop je het risico dat je je brandstofsysteem beschadigt. Op de bodem van je tank ligt namelijk sediment, dat de pomp, het filter en mogelijk zelfs de injectoren kan verstoppen.

Start niet in de eerste versnelling

Als je bij het starten van je auto de koppeling intrapt, dan levert dat een extra belasting voor de motor op. Het is dus veel verstandiger om de auto in z’n vrij te starten. Dit geldt eens temeer als je je wagen (vrijwel) dagelijks gebruikt.

Check regelmatig de bandenspanning

Is de spanning van je banden niet optimaal, dan werkt je motor niet optimaal en levert dat een hoger brandstofverbruik op. Daarnaast gaan banden die de juiste spanning hebben langer mee.

Gebruik de juiste olie

Je kunt de levensduur van je auto aanmerkelijk verlengen door te motor te verwennen met schone synthetische olie. Het onderhoudsschema van je wagen is wat dat betreft een uitstekende leidraad voor de momenten waarop je je het beste je olie kunt verversen.