In Nederland zijn een flink aantal verschillende autoleasebedrijven actief. Sta je op het punt om voor de eerste keer een auto te leasen, dan is het begrijpelijk dat het maken van de juiste keuzes lastig is. In dit artikel helpen we je graag op weg, zodat je volop kunt profiteren van alle voordelen van het rijden in een leaseauto.

Kies voor een bedrijf met een keurmerk

Als je er zeker van wilt zijn dat het bedrijf waar je je auto leaset al z’n zaakjes goed op orde heeft, dan kies je voor een onderneming met een Keurmerk Private Lease. Leasebedrijven die dit keurmerk voeren hanteren gegarandeerd eerlijke voorwaarden en bieden je altijd een compleet product. Je weet in dat geval dus precies waarvoor je betaalt. Ontstaat er tijdens de contractlooptijd onenigheid tussen jou en het van het keurmerk voorziene autoleasebedrijf, dan kun je een beroep doen op een onafhankelijke geschillencommissie, die de kwestie onderzoekt en vervolgens een bindende uitspraak doet.

Bestudeer de fiscale mogelijkheden

Zomaar lukraak een leasecontract ondertekenen, zonder dat je op de hoogte bent van de (fiscale) gevolgen, is niet zo’n slimme zet. De persoonlijke voor- en nadelen van leasecontracten kunnen per persoon namelijk enorm verschillen. Probeer zo goed mogelijke het aantal privékilometers in te schatten dat je jaarlijks met je leasewagen af wilt leggen. Op die manier profiteer je van het meeste belastingvoordeel en voorkom je bijtelling.

Kijk en vergelijk

De maandelijkse kosten die een leasebedrijf in rekening brengt zijn afhankelijk van allerlei factoren. Denk in dat geval onder meer aan het merk en type leaseauto en de looptijd van het contract. Daarnaast hanteren niet alle leasebedrijven eenzelfde winstmarge en kun je mogelijk profiteren van allerlei tijdelijke aanbiedingen. Het is dus altijd de moeite waard om het aanbod van meerdere leasebedrijven naast elkaar te leggen om, zo de juiste keuze te kunnen maken.

Besef goed wat je ondertekent

Omdat je in veel gevallen voor meerdere jaren aan een leasecontract vastzit, is het erg belangrijk dat je goed begrijpt wat de voorwaarden van het contract zijn. Neem er dus goed de tijd voor om het ook echt serieus door te lezen voordat je je handtekening eronder zet. Is iets in het contract niet compleet duidelijk voor je? Neem dan altijd eerst contact op met het leasebedrijf voor aanvullende informatie.

Pas op voor (te) lange looptijden

Met het oog op het te betalen maandbedrag lijkt het op het eerste gezicht misschien aantrekkelijker om een leasecontract voor een periode van 6 in plaats van 3 jaar af te sluiten. Zo’n lange looptijd betekent dan natuurlijk ook dat je pas na – in dit geval – 6 jaar een nieuwe leasewagen uit mag zoeken. De langere leaseperiode kan natuurlijk ook tot gevolg hebben dat je tegen het einde van de looptijd met een hogere kans op technische mankementen wordt geconfronteerd. Dit kan uiteindellijk een negatieve impact hebben op je rijgenot.