Door de jaren heen zijn er flink wat nieuwe autofabrikanten en bijbehorende merken van start gegaan. Lang niet allemaal wisten ze te overleven. Soms bleek een fusie met een andere, grotere autofabrikant de oplossing om de merknaam in leven te kunnen houden. Soms legde een automerk uiteindelijk definitief het loodje. Toch zijn er ook een aantal merken die qua levensduur absoluut de kroon spannen. Deze autofabrikanten weten inmiddels een ruime eeuw lang vriend en vijand te verrassen met de productie van telkens weer nieuwe typen auto’s. Het zijn stuk voor stuk merken, die wereldwijd bekend zijn. We stellen deze klassieke toppers in dit artikel graag aan je voor.

Fiat

De Italiaanse autofabrikant Fiat werd in het jaar 1899 opgericht. Het bedrijf presenteerde meteen bij de start al haar eerste auto: de 4 HP. Amper een jaar later was de eerste fabriekshal van Fiat klaar voor gebruik en rolden er in een jaar tijd 24 exemplaren van de 4 HP van de band. Vanaf 1903 boekte Fiat voor de eerste keer winst.

Opel

Net als Fiat ging ook automobielfabrikant Opel in het jaar 1899 van start. Meteen vanaf het begin werden de allereerste auto’s van dit merk geproduceerd. Voor de echte doorbraak moest men echter tot het jaar 1902 wachten. Toen presenteerde Opel namelijk voor de eerste keer haar eigen ontwerpen op de autoshow in Hamburg. Vier jaar later werden de getoonde wagens voor het eerst in productie genomen.

Renault

Louis Renault bouwde in het jaar 1898 zijn allereerste eigen auto. In de daaropvolgende jaren groeide zijn bedrijf uit tot een volwaardige autofabrikant. De eerste grote order scoorde Renault in het jaar 1905 en zo’n twee jaar later leverde de autofabrikant praktisch alle wagens voor de taximarkt in de Franse hoofdstad Parijs.

Peugeot

De geschiedenis van het Franse bedrijf Peugeot is bijzonder. Het bedrijf ging al in het jaar 1810 van start en verkocht in eerste instantie alleen maar koffie. Vanaf 1830 switchte men resoluut naar de productie en verkoop van fietsen. Dat men vanaf 1882 ook plannen begon te ontwikkelen om naast tweewielers ook gemotoriseerde drie- en vierwielers te gaan maken was een logischere vervolgstap. Uiteindelijk duurde het nog tot het jaar 1889 voordat de eerste gemotoriseerde driewieler van Peugeot de fabriek verliet. Een jaar later behoorden ook de eerste gemotoriseerde vierwielers tot het assortiment van deze fabrikant.

Mercedes-Benz

De Patentwagen van Mercedes-Benz is zonder meer de bekendste oldtimer ter wereld. Dat komt omdat het de allereerste gemotoriseerde vierwieler was die vanaf 1886 op de openbare weg verscheen. Tussen 1886 en 1893 bouwde Mercedes-Benz zo’n 25 exemplaren van de Patentwagen. In het jaar 1888 domineerde het gemotoriseerde voertuig het wereldnieuws, omdat Bertha Benz toen met een auto de allereerste (legendarische) roadtrip ter wereld maakte.