Ondanks het feit dat elektrisch rijden vele voordelen kent, kan de enigszins beperkte actieradius van je wagen een struikelblok zijn. Het herladen van een lege accu neemt per slot van rekening flink wat tijd in beslag. In dit artikel leggen we aan je uit hoe je het maximale uit je accucapaciteit kunt halen, zodat je langere afstanden zonder herladen af kunt leggen.

Pas je rijgedrag aan

Snel op kunnen trekken met je elektrische auto is weliswaar prettig, maar vreet ook flink wat energie. Probeer zo vloeiend mogelijk te rijden met de flow van de rest van het verkeer, zodat telkens remmen en optrekken wordt vermeden. Nader je bijvoorbeeld een verkeerslicht dat op rood staat, haal dan vroegtijdig je voet van het pedaal en laat de wagen op eigen kracht uitrollen.

Schakel de cruise control in

Het energieverbruik van je accu vermindert als je een constante snelheid aanhoudt. Probeer in dat kader zoveel mogelijk gebruik te maken van de cruise control. Ook bij lagere snelheden. Zorg er dan wel voor dat er een ruime afstand tussen je voorligger en je eigen auto blijft, zodat je zo lang mogelijk kunt profiteren van eenzelfde snelheid.

Profiteer van regeneratief remmen

Het voordeel van elektrisch rijden is dat je kunt profiteren van regeneratief remmen. Concreet betekent dit, dat wanneer je je voet van het pedaal haalt de auto automatisch begint te remmen. De energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om de accu van je auto te herladen. Pas je deze methode slim toe, dan kun je niet alleen je actieradius vergroten, maar ook voorkomen dat je remschijven snel slijten.

Kies voor gerichte verwarming

Het is begrijpelijk dat je het op koude dagen graag behaaglijk warm wilt hebben als je in je elektrische auto rijdt. Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat je daarvoor de airconditioning vol open hoeft te zetten. Door in plaats daarvan gebruik te maken van de stoelverwarming bereik je eenzelfde warmte-effect waarmee je ook nog eens flink bespaart op het stroomverbruik.

Zorg voor een optimale bandenspanning

Een optimale spanning van de banden van je auto is zowel bij brandstofvoertuigen als bij elektrische wagens van groot belang voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Met de juiste bandenspanning verminder je de weerstand op de weg en zijn je ritten ook nog eens een stuk veiliger. De lagere weerstand heeft een lager energieverbruik tot gevolg, zodat de actieradius van je wagen automatisch groter wordt.

Verwijder onnodige bagage

Elke kilo telt bij het bereiken van een maximale actieradius met je elektrische auto. Voorkom in dat kader dat je constant allerlei onnodige spullen in je auto meeneemt. Verwijder bijvoorbeeld even het kinderstoeltje als je zonder kinderen op pad gaat en laat geen lege kratten of gereedschap slingeren in de bagageruimte van je auto.