Ga je op autovakantie in Europa, dan zijn er een aantal spullen die verplicht zijn om in de auto te hebben liggen. Welke tools dat zijn, verschilt per Europees land. Naast die tools zijn er ook soms vignetten waarover je moet beschikken als je de wegen van sommige landen gebruikt. Wij vertellen je wat je nodig hebt per populair Europees autovakantieland, zodat je goed voorbereid de weg op gaat en niet voor verrassingen komt te staan.

Gevarendriehoek in alle landen verplicht

Weggevertje: in alle landen is het verplicht om over een gevarendriehoek te beschikken. Logisch ook wel, want het is heel erg belangrijk om aan te kondigen dat het rijdende verkeer een stilstaand voertuig tegen gaat komen. Niet alleen voor de veiligheid van de persoon die stilstaat met pech, maar ook voor de overige weggebruikers. Als je iets niet wilt is het autoschade en autopech, en al helemaal niet tijdens je vakantie.

België

In ons buurland België is het verplicht om naast een gevarendriehoek een EHBO-doos, veiligheidshesje en brandblusser in de auto te hebben liggen.

Duitsland

Ga je de Duitse Autobahn op, dan heb je een EHBO-doos, gevarendriehoek en veiligheidshesje nodig. Op de auto wordt een milieusticker verwacht in sommige delen van het land.

Luxemburg

Je bent er dan misschien zo doorheen, maar toch heeft ook dit kleine landje eisen. Deze zijn gelijk aan buurland België. Neem dus een EHBO-doos, gevarendriehoek, veiligheidshesje en brandblusser mee. Wel geldt de verplichting voor de brandblusser en EHBO-set pas voor voertuigen met een gewicht vanaf 3.500 kilo.

Oostenrijk

Maak je gebruik van de snelwegen en tolwegen van Oostenrijk, dan heb je een vignet nodig. Deze kun je aan de grens kopen, maar ook online. Het tweede is aan te raden, zodat je zorgeloos de grens over kunt zonder daarvoor of daarna op zoek te moeten naar een loket. Verder heb je hier een EHBO-doos, veiligheidshesje en gevarendriehoek nodig in de auto.

Frankrijk

Het land van de wijnen stelde het een tijd lang verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben liggen. Sinds 2020 is die verplichting vervallen. Wel zijn een gevarendriehoek en veiligheidshesje verplicht. Voor sommige delen van het land, vaak de grote steden, is een milieusticker verplicht.

Spanje

Het meer zuidelijk gelegen land Spanje is ook een populaire autovakantiebestemming. Rij je hier rond, dan is het verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje te hebben. Als een van de weinige landen stelt Spanje het ook verplicht om een reservewiel in de auto te hebben liggen.