Als je voor zakelijke doeleinden praktisch elke dag met je auto op pad bent, dan kan dat flink wat kosten met zich meebrengen. Kosten die mogelijk vermeden kunnen worden of lager uit kunnen pakken als je hier en daar je activiteiten een beetje aanpast. In dit artikel geven we je een aantal toepasselijke bespaartips, zodat er binnen je organisatie meer budget overblijft om aan andere zaken te besteden.

Tank slimmer

Vul je de tank van je zakelijke wagen altijd bij een tankstation langs de snelweg, dan betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs voor je brandstof. Het is in plaats daarvan slimmer om de snelweg eventjes te verlaten en op zoek te gaan naar een lokaal tankstation. Daarmee bespaar je doorgaans tussen de 10 en 20 cent per liter. Een praktisch lege tank vullen levert je in zo’n geval dus vele euro’s aan voordeel op. Je hoeft overigens niet zoveel moeite te doen om het goedkoopste tankstation in je omgeving te kunnen vinden. Er zijn meerdere websites en apps beschikbaar die je gemakkelijk naar de dichtstbijzijnde pomp met de laagste brandstofprijzen loodsen.

Bevorder carpoolen

Zijn er binnen je bedrijf meerdere werknemers met een eigen auto op pad om klanten te bezoeken, dan is het wellicht mogelijk om te kiezen voor carpoolen in plaats van met meerdere auto’s de weg op te gaan. Zeker met het oog op het feit dat werken op locatie vandaag de dag steeds makkelijker is geworden, hoeft wachten op de terugkomst van een carpoolcollega niet langer reden te zijn om geen werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Plan gerichter

In aansluiting op de voorgaande tip, zou je ook kunnen overwegen om specifieke regio’s aan vaste werkdagen te koppelen. Bijvoorbeeld regio noord op maandag, regio zuid op dinsdag, regio oost op woensdag en regio west op donderdag. Zo vermijd je dat je elke dag onnodig veel kilometers door je werkgebied maakt. Een gerichtere planning bespaart je niet alleen brandstof, maar ook veel verloren tijd.

Stap over op elektrisch rijden

Concreet gezien zijn brandstofmotoren niet bepaald efficiënt. Hooguit 25 procent van de gegenereerde energie wordt ook echt gebruikt voor het rijden. De rest zet zich om in loze warmte. Kies je voor rijden in een elektrische auto, dan bereik je voor de aandrijving een efficiency die tot wel 95 procent op kan lopen. Hierdoor kan het energieverbruik van elektrisch rijden tot wel 25 procent lager uitpakken ten opzichte van rijden in een auto met een benzinemotor.

Bonustip: kies de juiste olie

Is het tijd geworden om de olie van je zakelijke auto te vervangen, kies dan voor een dunnere olie dan je normaal gewend bent. Dit zorgt ervoor dat de motor efficiënter en soepeler functioneert. Hierdoor bespaar je ook meteen een beetje extra brandstof.