De banden van je wagen vormen als het ware de basis voor je voertuig, dus het is maar logisch dat je voldoend aandacht besteedt aan de zoektocht naar goede, betrouwbare modellen bij een gerenommeerd aanbieder of speciaalzaak.

Hoe doe je dat nu precies, en waar moet je zoal rekening mee houden? Onderstaande tips helpen je een miskoop voorkomen en zorgen dat je waarde krijgt voor je geld bij aankoop van nieuwe autobanden!

Let hierop bij aankoop van nieuwe autobanden!

1. De optimale bandenspanning

Een van de belangrijkste zaken om in het achterhoofd te houden als je nieuwe banden koopt, is de bandenspanning. Eigenlijk vind je meer info over de beste bandenspanning voor jouw situatie in je voertuig zelf, zowel in onbeladen als beladen staat.

Houd daar rekening mee als je nieuwe banden koopt, want zo voorkom je vroegtijdige slijtage en schade. En dat is zowel voor je rijveiligheid als je portemonnee erg belangrijk!

2. De afmetingen en andere eigenschappen van de banden

Daarbij moet je natuurlijk ook rekening houden met de effectieve eigenschappen van de band zelf en die info vind je doorgaans aan de zijkant of binnenkant van het paar dat je koopt. Gegevens als de breedte van de band, maar ook de verhouding van de breedte en hoogte in percentages, de inchmaat, snelheidscategorie en draagkracht van de banden staan hierop vermeld.

Dit is logischerwijs erg belangrijk als je wilt dat je voertuig vlot maar ook veilig en duurzaam rijdt. Daarbij kan het je helpen om te bepalen of het paar dat je op het oog hebt wel bedoeld of goed is voor jouw voertuig. Allemaal zaken die bijdragen aan de kwaliteit en het comfort tijdens het rijden, alsook de duurzaamheid van je wagen zelf!

3. Het type banden

Ten slotte kan je voor jezelf uitmaken of je gaat voor 4-seizoensbanden of niet. Dergelijke banden zijn een balans tussen zomer- en winterbanden en bieden dus comfort en meer rijveiligheid bij nat en koud, of warm en droog weer. Toch is de kwaliteit van dit soort banden doorgaans beter in de zomer, en minder goed in de winter.

Het grote voordeel van 4-seizoensbanden? Je hoeft ze niet om de zoveel maanden te vervangen, tenzij ze écht versleten zijn. Zo verlies je minder tijd aan onderhoud en aanpassingen en dat is toch weer een zorg minder. Als je regelmatig op skireis gaat of andere koude oorden opzoekt, dan is het echter wel beter om winterbanden te gebruiken. Gewoon om zeker te zijn dat je veilig en vlot rijdt!