Je auto online te koop zetten is vandaag de dag een fluitje van een cent. Maar om zo snel mogelijk een geschikte koper voor je tweedehandsje te kunnen scoren is het wel slim om een reeks goede foto’s van je wagen bij de advertentietekst te plaatsen. In dit artikel leggen we aan je uit hoe je zelf de mooiste foto’s van je karretje maakt, zodat deze extra opvalt tussen alle andere advertenties van tweedehandsauto’s.

Een frisse wasbeurt doet wonderen

Zorg ervoor dat je auto van buiten en van binnen goed schoon is voordat je hem op de foto zet. Dit betekent dus niet alleen een bezoek aan de plaatselijke wasstraat, maar ook het verwijderen van papiertjes en andere troep op het dashboard, de stoelen en de bodem. Wil je een extra goed fotoresultaat bereiken, zet je auto dan ook even van top tot teen in de was.

Voorkom afleiding

Om ervoor te zorgen dat je auto goed en duidelijk in beeld komt, is het aan te raden om zoveel mogelijk afleiding op de achtergrond te voorkomen. Maak je foto’s bijvoorbeeld in het weekend op een (praktisch) lege parkeerplaats op een industrieterrein of langs de kant van een rustige secundaire weg.

Mijd donkere, bewolkte en regenachtige dagen

Zorg ervoor dat de auto die je wilt verkopen letterlijk en figuurlijk in het zonnetje komt te staan op het moment dat je de wagen fotografeert. Maar pas op, een te felle zon levert je ook geen mooie plaatjes op. Kies er daarom bewust voor om je autofoto’s op een heldere dag aan het begin van de morgen of avond te maken. Zorg er in dat geval ook altijd voor dat je met je rug naar de zon staat als je je plaatjes schiet. Maak foto’s van alle hoeken. Dus van de voorkant van de wagen, van linksvoor en rechtsvoor, van linksachter en rechtsachter en van de achterkant.

Laat ook de binnenkant zien

Geef meteen volledige duidelijkheid over wat je je kopers te bieden hebt. Beperk je dus niet alleen maar tot het tonen van het uiterlijk van de aangeboden wagen, maar laat ook duidelijk zien hoe deze er van binnen uitziet. Maak foto’s van de zittingen, het dashboard, de eventuele extra’s en – heel belangrijk – de actuele kilometerstand. Wil je de potentiële kopers echt optimaal informeren, maak dan ook foto’s van het onderhoudsboekje, de reservesleutels en eventuele facturen voor reparatie en onderhoud.

Wees eerlijk over eventuele schades

Ga niet Photoshoppen met de foto’s die je van je auto hebt gemaakt. Blijf eerlijk en poets niet eventuele (lak)schades op een digitale manier weg. Sterker nog, voeg duidelijke foto’s van de schade(s) toe, zodat een geïnteresseerde koper meteen een reëel bod kan doen. Deze eerlijke manier van zakendoen zorgt er in veel gevallen voor dat je veel sneller een gerichte koper vindt en je dus ook sneller van je tweedehandsje kwijt bent.