Als je net begint met hardlopen, is het erg verleidelijk om al sneller langere afstanden te gaan lopen of om sneller te gaan lopen. Toch zijn er altijd wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je weet dat je blessures kunt voorkomen. Wil je daar graag wat meer over weten? We hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Regel één voor beginners

Bouw het hardlopen vooral rustig op. Één van de grootste fouten die beginnende hardlopers maken is het lopen zonder goede opbouw en trainingsschema. De voordelen van een rustige en gestructureerde opbouw is dat je betere resultaten boekt, het leuker is en de druk op het lichaam vermindert waardoor je minder snel een blessure oploopt. 

Zorg altijd voor een goede goede warming-up en cooling-down

Voordat je gaat starten met een rondje hardlopen, is het natuurlijk erg belangrijk dat je met erg veel respect met het lichaam omgaat. Een goede stimulering van de spieren is daar een erg belangrijk voorbeeld van. Daarnaast zorgt wandelen ervoor dat vochtverlies beperkt wordt en is een goede warming-up en cooling-down belangrijk voor het voorkomen van blessures.

Een handige tip om altijd in gedachten te houden

Heb je het idee dat je door tussendoor te wandelen niet genoeg calorieën verbrandt? Je kunt het natuurlijk ook op een andere manier bekijken. Wanneer je te enthousiast van start gaat en een blessure oploopt kan het zomaar voorkomen dat je twee maanden met je benen omhoog op de bank zit. Op dat moment verbrandt je helemaal geen calorieën en sta je misschien juist te popelen om weer te kunnen bewegen.

Zorg er altijd voor dat je investeert in het juiste materiaal, zoals fijne hardloopkleding en goede hardloopschoenen

Door het hardlopen rustig op te bouwen, ben je een stap dichterbij het lopen van vijf kilometer of tien kilometer. Toch is het altijd een goed idee om een stapje verder te gaan. Zorg er altijd voor dat je investeert in het juiste materiaal, zoals fijne hardloopkleding en goede hardloopschoenen. Zo kan goede hardloopkleding het zweet goed afvoeren en de hardloopschoenen voorkomen dat je blessures gaat lopen door de klappen die je voeten op moeten vangen. Gelukkig is er vandaag de dag meer dan genoeg aanbod online te vinden. Kijk eens naar het merk Under Armour, goede hardloopschoenen voor een mooi prijsje. Allemaal zodat je binnen een mum van tijd de juiste uitrusting al hebt gevonden. Start je binnenkort ook met het eerste rondje hardlopen, bijvoorbeeld bij jou in de buurt in het park?