Rijd je in een elektrische auto, dan moet je er in de koude maanden van het jaar rekening mee houden dat je wagen te maken krijgt met een zogenoemde winterdip. Vanaf het moment dat de buitentemperatuur 10 graden Celsius of minder bedraagt, begint dit namelijk een effect te veroorzaken op de lithium-ion batterijen van je wagen. Het herladen ervan zal dan aanmerkelijk langer duren en de actieradius van de wagen kan in het meest extreme geval met maar liefst 30 procent verminderen. Bij temperaturen op en onder het vriespunt beginnen daarnaast de batterijen zichzelf in een langzaam tempo te ontladen. Iets om rekening mee te houden als je je elektrische auto niet dagelijks gebruikt.

Pas je laadstrategie aan

Tijdens de wintermaanden is het verstandiger om voor korte in plaats van voor lange laadsessies te kiezen. Kies je toch voor een grote koude herlaad, start deze dan minstens een uur voor vertrek. Op die manier profiteer je ook meteen van de mogelijkheid om de binnenruimte van je wagen op een makkelijke manier te verwarmen, zonder dat je daarbij een beroep hoeft te doen op de accucapaciteit. Geef tijdens het rijden de voorkeur aan stoelverwarming boven de airco. Stoelverwarming is namelijk een stuk energiezuiniger, terwijl je er vrijwel hetzelfde warmte-effect mee bereikt.

Automatische aanpassingen

Om zoveel mogelijk technische ongemakken tijdens de wintermaanden te voorkomen, beschikken elektrische auto’s over features die ervoor zorgen dat de wagen toch zo optimaal mogelijk blijft functioneren. Zo grijpt het batterijmanagementsysteem automatisch in bij lage temperaturen, waardoor de levensduur van de batterijen wordt verlengen. Ook het energierecuperatiesysteem past zichzelf in veel elektrische auto’s bij koudere temperaturen aan tijdens het remmen. Ook dit spaart de batterijen.

De ideale laadcapaciteit

Als je je elektrische auto tijdens de wintermaanden een tijdje niet gebruikt, dan is het verstandig om de batterijen voor tenminste 50 procent geladen te houden. Check af en toe of dat niveau nog steeds actueel is, aangezien een koude temperatuur een langzame ontlading van de batterijen tot gevolg kan hebben. Voorkom daarnaast in de winter dat het laadniveau onder de 20 procent daalt. Dat is bij veel elektrische auto’s namelijk de ondergrens die nodig is om je wagen bij het starten comfortabel te verwarmen.

Lange wintertrips

Ben je in de winter voor langere tijd met je elektrische auto onderweg en wil je toch graag zoveel mogelijk kilometers uit je autobatterijen persen, zorg er dan voor dat je in je auto zo min mogelijk elektronica gebruikt. Activeer dus geen aan de wagen gekoppelde smartphone of radio en kies voor stoelverwarming in plaats van de airconditioning. Zorg er tijdens lange winterse ritten altijd voor dat je een laadkabel bij je hebt voor onvoorziene omstandigheden. Plaats ten slotte winterbanden onder je auto. Hiermee houd je een betere grip op de weg, wat onnodig energieverlies voorkomt.