Net zoals bij iedere sport, is het ook bij hardlopen niet altijd even gemakkelijk om te beginnen. Merk je dat je eerste kilometers zwaar aanvoelen of heb je er moeite mee om een vast en een consistent tempo aan te houden, dan betekent dit niet dat hardlopen niet jouw sport is. Het enige dat je nodig hebt, is het nodige doorzettingsvermogen en de techniek om makkelijker te leren lopen. In de loop van de tijd merk je dat je gemotiveerd oor blijft trainen en dat je de smaak te pakken krijgt. Hierdoor gaan die kilometers op de weg je ook meteen net even wat beter af. In dit artikel lees je hoe je jezelf kunt motiveren om te blijven lopen.

Begin met het opbouwen van je duurvermogen

Je merkt al snel dat het lopen makkelijker vol te houden is als je rustig loopt. Hierdoor wordt het hardlopen ook vele malen leuker. Daarom is het belangrijk om als eerste het duurvermogen op te bouwen. Merk je dat je conditie aanzienlijk is verbeterd, dan kun je ervoor kiezen om je snelheid verder te gaan verbeteren.

Houd je voortgang bij en vertrouw het proces

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat het opbouwen van de conditie tijd kost. Zorg er daarom ook voor dat je jezelf die tijd ook gunt. Merk je dat je op een regelmatige basis (twee tot drie keer per week) loopt, dan merk je dat het hardlopen iedere week net even wat makkelijker gaat. Door je voortgang bij te houden, bijvoorbeeld met een hardloophorloge van Garmin of Polar, merk je dat je iedere week vooruitgang boekt. Ook is dit een extra vorm van motivatie om te zien hoe ver je al bent gekomen.

Beloon jezelf met hardloopgear

Of je nu voor het eerst de 5K uit hebt gelopen, de 10K af hebt getikt of in de toekomst gaat voor een halve marathon, alle doelen mogen zonder twijfel gevierd worden. Beloon jezelf met hardloopgear en shop bijvoorbeeld een nieuw hardloopshirt, een hardloophorloge of probeer eens een keer te lopen met sportvoeding.

Waarom begin jij met lopen?

In de loop van de tijd kan het zomaar ene keer zijn dat je te maken krijgt met een motivatiedip. Denk in dat geval aan het moment waarom je besloot om te gaan lopen. Fitter worden? Je conditie verliezen? Of wat gewicht verliezen? Door dit doel in gedachten te houden, heb je nog meer motivatie om beter te lopen in de toekomst.