Maak je ook privé gebruik van een zakelijke wagen, dan geeft de belastingdienst je de mogelijkheid om hiermee jaarlijks 500 kilometers voor privédoeleinden af te leggen, zonder dat je te maken krijgt met enige vorm van bijtelling. Voor het gros van de zakelijke rijders is dat aantal veel te laag, waardoor ze aan het eind van het belastingjaar met een pittige bijtelling worden geconfronteerd. Kan dat niet anders? In dit artikel bieden we je onder meer een aantal alternatieven.
Ga in een goedkopere auto rijden
Veel zakelijke automobilisten leasen hun wagen en kiezen in dat geval voor een auto met een relatief hoge cataloguswaarde. Het kan in belastingtechnisch opzicht echter veel slimmer zijn om (aan het einde van je huidige leasecontract) over te stappen op een zogenoemde youngtimer. Dat is een occasion die niet ouder is dan 15 jaar. Procentueel gezien is de bijtelling bij dit soort auto’s een flink stuk lager. Daarnaast profiteer je in dat geval van een ruimere aftrek van kosten en een BTW-korting per gereden kilometer.
Overweeg de aanschaf van een tweede wagen
Bij veel zakelijke rijders is de bijtelling dusdanig hoog, dat je goedkoper uit bent als je een tweede goedkope occasion aanschaft die je puur en alleen voor privéritten gebruikt. Vind je leasen prettig, dan zou je ook kunnen overwegen om zo’n tweede wagen privé te leasen om hem daarna alleen maar voor persoonlijk gebruik in te zetten.
Verklaring geen privégebruik van auto
Heb je de stap gezet die we in de vorige alinea hebben beschreven, dan kun je bij de belastingdienst een Verklaring van geen privégebruik auto indienen. Het grote voordeel daarvan is dat je niet langer een gescheiden registratie van alle gereden zakelijke en privékilometers bij hoeft te houden. Dit betekent overigens niet dat je volledig van de kilometerregistratie verlost ben, maar omdat er niet langer een onderverdeling nodig is, kun je gebruikmaken van een geautomatiseerde rittenregistratie, die aan alle voorwaarden van de belastingdienst voldoen.
Controle van de rittenregistratie
Omdat bij de hierboven genoemde methode fraude op de loer ligt, voert de belastingdienst op allerlei manieren controles uit. Vaak is dat puur steekproefsgewijs door e-mail- en/of agendagegevens bij de belastingplichtige op te vragen om zo te checken of deze info inderdaad matcht met de ingediende rittenregistratie. Het is ook niet uitgesloten dat de gegevens van je tankpas een belangrijke rol in het bewijs zullen vormen. Daarnaast voert de belastingdienst externe controles uit door op specifieke plekken de kentekens van alle passerende auto’s te scannen. Met name toegangswegen naar pretparken en grensovergangen zijn wat dat betreft ‘hot spots’.
Pas op bij gecombineerde zakelijke en privéritten
Maak je er een gewoonte van om je kind – onderweg naar je eerste afspraak – met je zakelijke auto bij de school of het kinderdagverblijf af te leveren? Of rijd je na afloop van je werk een paar keer per week met je zakelijke wagen naar de sportschool? Dan moet je er rekening mee houden dat de belastingdienst ook dit soort frequente ritjes aanmerkt als privé en dat de gereden kilometers van en naar je huis dan ook gewoon meetellen voor de bijtelling. Heb je een Verklaring geen privégebruik auto ingediend en maak je toch geregeld dit soort ritjes met je zakelijke wagen, dan ben je in overtreding en kun je bij constatering door de belastingdienst rekenen op sancties.